Een prachtig boekje om te lezen over de lokale politiek in Barendrecht door Jan Dijkgraaf

 Citaat: Als in één Nederlandse gemeente de arrogantie van de traditionele politieke partijen de afgelopen tien jaar is afgestraft, is het in Barendrecht. De lokale partij EVB verstoorde in 2014 de gezapige rust door met 9 zetels binnen te stormen in de gemeenteraad en kreeg in 2018 na vier jaar besturen met 14 zetels een ‘motie van goedkeuring’ van de bevolking. Toen de zes andere partijen EVB daarop buitensloten, voerde de partij vier jaar lang keihard oppositie tegen ‘het monsterverbond’. In 2022 gaven de kiezers EVB met 20 van de 29 zetels het definitieve mandaat om het goede voor Barendrecht te doen.


Lokale politiek in Hoogeveen 

Als inwoner van Nieuwlande ben ik in 2018 gekozen in de gemeenteraad, in 2026 zijn er weer verkiezingen en wil bij deze ook een oproep doen dat inwoners vanuit ons dorp zich aanmelden om namens GB ook lokaal politiek actief te worden. Deze mogen zich bij mij melden als hiervoor belangstelling is. De lokale politiek heeft de laatste 20 jaar ook in Hoogeveen een flinke opmars gemaakt in de groei van de onafhankelijke lokale partij Gemeentebelangen Hoogeveen.
Vanaf 2010 maakte ik deel uit van het bestuur en sinds 2018 Raadslid voor GB en met 7 zetels zijn we op dit moment de grootste partij in zetelaantal, waarbij je logischer wijs een grote invloed kunt hebben op de besluitvorming. 
Als we zien naar de rest van Nederland dan stemt 35% voor een onafhankelijke lokale partij.
Hiermee wil ik zeer zeker niet van de stelling uitgaan dat partijen met een landelijke binding niet hetzelfde doel voor ogen hebben als een lokaal /onafhankelijke partij, Als gezamenlijke Raad met onze eigen politieke stroming, maar overtuigd dat je dit Raadswerk doet om de eigen inwoners van de gemeente zo goed mogelijk te (be)dienen.
Het woordje "behoorlijk bestuur" probeer ik ook zo goed mogelijk handen en voeten te geven. Pieter Omtzigt bezigde deze term en betekend zoveel als: gelijkheidsbeginsel, rechtvaardig en eerlijke politiek bedrijven, deze steekwoorden worden vaak niet terug gevonden in de landelijke politiek, dit is vaak een soort van kleuterklas om elkaar de maat te nemen en elkaar vervolgens in diskrediet te brengen.
Vanaf het begin dat ik stemgerechtigd was schaarde ik me ook tot het stemvee, waarmee ik bedoel, zoals de ouders stemden behoorde ik ook te stemmen. Zeg maar een dringend ongevraagd advies en dat deed ik braaf, was het eerst CHU (latere CDA) landelijk.
Bij de volgende landelijke verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen was het de CU, ging me al wat meer verdiepen in de politieke koers en de principes waarvoor men stond.  Dit hield op toen de CU steeds "linkser" werd en landelijk ben ik toen ook anders gaan stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd dit lokaal GB Hoogeveen vanaf 1998. Natuurlijk ontwikkelen zaken zich soms zo dat ik persoonlijk achteraf wel eens denk,  daar hadden we anders mee om moeten gaan.
Een zeldzaam voorbeeld waar ik ook zelf mee heb geworsteld was vanaf 2018 was de Zonneladder, in 2017 vastgesteld
Opgelegd door de provincie moesten de gemeentes in Drenthe de doelstelling halen qua opwekking van energie hetzij zonnevelden, zonnepanelen particulier/bedrijfsmatig en windmolens. De laatste viel snel af omdat het landschap zich er niet voor leende maar er heerste ook een zekere afkeer voor grote windmolens.
In 2017 werd dus de Zonneladder voor Hoogeveen vastgesteld maar er werd jammer genoeg o.a niet een bovengrens gesteld aan vierkante meters. De aanvragen voor exploitatie en de daarbij behorende subsidies voor aanleg nieuw zonneakkers kwamen binnen. De aanvragen namen in omvang behoorlijke vormen aan en een pas op de plaats werd in oktober 2018 gedaan. Alle aanvragen voor oktober 2018 zouden in principe nog gehonoreerd moeten worden. In 2019 kwam er een aanpassing in het afwegingsbeleid ook qua draagvlak, jammer dat dit niet eerder werd onderkend.
Nog steeds vind ik het waardevol om beleid of bijdragen te doen namens GB voor de gem. Hoogeveen en daar zijn dan ook vaak onderwerpen bij die mij in het bijzonder interesseren.
En ja, ook zijn er zaken zoals woningbouw en fietspaden/wegen die nodig opgeknapt moeten worden. Op dit moment wordt hiervoor 1 miljoen per jaar uitgetrokken, ook om de opgelopen achterstanden weg te werken. Helaas wordt het geduld hiermee ook wel eens vreselijk op de proef gesteld van inwoners omdat niet alles tegelijk kan.


Reacties

Populaire posts van deze blog