Medicinale cannabis en coffeeshop(s) in Hoogeveen




Medicinale Cannabis en Coffeeshopbeleid

In 2018 werd bij mijn echtgenote op 55 jarige leeftijd uitgezaaide borstkanker geconstateerd. De wereld zakte wel even onder onze voeten weg temeer er zich ook een tumor bij de alvleesklier bevond. Naderhand bleek dit een uitzaaiing te zijn van de borstkanker, "gelukkig". Ziekenhuis in en ziekenhuis uit, elk bezoek werd in de agenda geschreven en we naderen zo langzamerhand al 300x aan ziekenhuisbezoeken. Amsterdam, Almere, Groningen, Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen deze hebben we allemaal van binnen gezien. Hormoonkuur, chemokuren, operaties en bestralingen. De tip die we kregen van een kennis was om te zorgen dat mijn vrouw haar nachtrust kreeg en om dan medicinale wietolie te gebruiken. Het woordje wiet riep wat vragen bij ons op maar toen we uiteindelijk ons hierin verdiept hadden waren we om. Geen verslaving en niemand was hier nog aan overleden. Enfin een proefflesje meegekregen en het werkte vervolgens een  flesje illegale wietolie met THC gekocht van betreffende persoon. Eerst even de juiste dosering (hoeveelheid druppels) uitvinden en het werd alleen voor het slapen gaan gebruikt. Toch bleek bij een toiletgang in het holst van de nacht dat de muren bewogen:). Nu na bijna 6 jaar is het nog steeds een prima middel en hebben we ook andere familieleden of kennissen dit mogen aanbevelen. Ook in andere zaken werkt het meestal maar soms ook niet of mensen nemen te veel druppels of zijn er extra gevoelig voor waardoor ze snel high worden. Alles met mate en verstandig hiermee om gaan is het advies. Helaas heeft de farmaceutische industrie andere belangen en zullen dan ook een tegenstander blijven om Medicinale Cannabis (met THC) te legaliseren. Een mooi voorbeeld is de stichting Suver Nuver die dit ook actief promoot en tegen een kleine vergoeding verstrekte, tot enkele jaren geleden. Er wordt onderhand geschat dat 480.000 Nederlanders dit gebruiken hetzij voor het slapen of dat ze ziek zijn, dus alle reden om dit natuurproduct te legaliseren.  Nogmaals nul verslaafden en nul overlijdens van Medicinale Cannabis


Medicinale cannabis: klachtenvermindering

Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis (de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van cannabis voor medicinale doeleinden) zijn er voldoende wetenschappelijke gegevens die aantonen dat cannabis werkzaam is bij:

  • Pijn bij kanker, multiple sclerose, reumatische artritis en chronische darmontsteking
  • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv en aids
  • Spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose en ruggenmergschade
  • Langdurige zenuwpijn, bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
  • Therapieresistent glaucoom

 

Coffeeshop Hoogeveen en het landelijk gedoogbeleid betreft alcohol en nicotine

Het is voor mij duidelijk dat het probleem van het gebruik van softdrugs niet zal oplossen door een coffeeshop, maar hopelijk wel een bijdrage gaat leveren aan o.a de controleerbaarheid en borging van het verstrekken van cannabis.
Natuurlijk worden de slingers niet opgehangen van feestvreugde bij de vestiging van een 1 of 2 coffeeshops bij ons.
Het probleem met drugs en andere verslavende middelen en de bijbehorende overlast e.d zou wat mij betreft direct overal opgelost mogen zijn. Echter alleen verbieden helpt niet en is ook geen oplossing.

Bij straatdealers in Hoogeveen en in coffeeshops in Dedemsvaart-Coevorden-Meppel is het gemakkelijk verkrijgbaar. Harddrugs daarentegen blijft voor mij ten alle tijde onbespreekbaar om deze te legaliseren, als daar überhaupt ooit nog eens sprake van zal komen. 

Het andere punt wat mij in het verleden ook al opviel en zeer verbaasde dat alcohol en nicotine niet op de harddrugslijst van de Opiumwet staan. Trouwens ben persoonlijk niet anti alcohol of tegen het roken, maar alles met mate, een ieder mag hierin zelf zijn persoonlijke afwegingen maken. Preventie en voorlichting blijven overigens belangrijk hierin. Dat overmatig alcoholgebruik jaarlijks duizenden slachtoffers maakt zal bekend zijn maar wordt merendeels bewust genegeerd evenals bij nicotine (19.000 doden) Alle instanties op het gebied van verslavingszorg noteren alcohol en nicotine op de lijst van harddrugs, zelfs schadelijker als cocaïne maar...het wordt genegeerd door onze overheid. (Zie onderstaande lijst van instellingen verslavingszorg)

Als je de vraag zou stellen aan willekeurige inwoners wat is een harddrugs en wat een softdrugs zal dit dikwijls als antwoord komen “dat weet ik niet” en vervolgens maar ik ben tegen een coffeeshop.
De angst voor coffeeshops in de directe buurt van scholen, zorg of instellingen is ook wel begrijpelijk en dat wordt dan als argument gebruikt door tegenstanders.  Slijterijen en tabakszaken mogen dan wel weer naast b.v school, daar hoor je de tegenstanders dan weer niet over, beetje hypocriet....


Betreft een coffeeshop is deze verplicht zich aan veel regels te houden:

- geen verkoop van alcohol

-verplicht ID

-geen verkoop harddrugs

-controle op regelgeving

-voldoende afstand tot scholen e.d (300m)

-geen verkoop onder de 18

-geen overlast

-verplicht opruimen van afval rond de locatie indien dit op straat beland.

 

Lijst 1 Opiumwet 1 t/m 9 Harddrugs

Lijst 2 Opiumwet 9 t/m 19 Softdrugs

 


Waarom dan alcohol en nicotine niet op de lijst van harddrugs?

 

Alcohol en nicotine komen niet voor op lijst van de harddrugs (lijst 1) waarom niet vermeld?

Simpelweg omdat beide zowel alcohol en tabak al duizenden jaren als genotsmiddel worden gebruikt en bijna iedereen dit als “normaal” beschouwd ook inclusief christelijk Nederland dus.
Een vorm van hypocrisie is dan ook in zekere mate ook stevig aanwezig in christelijk Nederland.

Neem de klimaatreligie, LHBTQ en de genderideologie deze wordt wel stevig omarmd door veel christenen, dat zegt veel over het inzicht in het handelen en wandelen vanuit het Woord (de Bijbel)  Bijna slaafs gaat christelijk Nederland grotendeels hierin mee, jammer genoeg.

==========================================================================

Verwijzingen naar diverse bronnen

 BRON: o.a Jelliekliniek, RIVM enz

 Is alcohol volgens de wet een harddrug?

In de Opiumwet wordt een onderscheid gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Harddrugs zijn drugs met een onaanvaardbaar risico en zijn schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. Voorbeelden van harddrugs zijn xtc, cocaïne en amfetamine. Voorbeelden van softdrugs zijn cannabisproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Alcohol komt in de Opiumwet niet voor en is in die zin geen harddrug volgens de wet. Echter is alcohol uiteraard wel een drug. Sterker nog, het is een van de meest schadelijke middelen. Bezit, productie en verkoop van alcohol is geregeld in allerlei wetten waaronder de Drank- en Horecawet.

Het begrip soft- en harddrugs wil dus duidelijk maken dat de ernst van de risico’s verschillen. De risico’s bij harddrugs zijn groter dan bij softdrugs. Of een drug hard of soft is heeft echter ook te maken met de manier waarop het gebruikt wordt.

Soft en hard gebruik

Hasj en wiet zijn dan softdrugs, maar men kan het wel op een harde manier gebruiken. Bijvoorbeeld door elke dag te blowen en voortdurend stoned te zijn. Ook dan krijgen hasj of wiet alle eigenschappen van een harddrug. Behalve van soft- en harddrugs kunnen we dus ook spreken van ‘soft en hard gebruik’.

Dit is eigenlijk een veel zinvoller onderscheid dan het onderscheid in hard- en softdrugs.

Ook alcohol kan men op een softe of harde manier gebruiken. Bij matig of soft gebruik hoeft alcohol niet zoveel schade met zich mee te brengen. Echter bij overmatig of hard gebruik wordt alcohol één van de ergste harddrugs. Het is verslavend, leidt tot allerlei (dodelijke) ziekten en brengt grote maatschappelijke problemen met zich mee.

Alcohol kunnen we dus ook als harddrug zien, maar of het een harddrug wordt hangt af van de manier waarop je het gebruikt. Bij matig gebruik is het onschuldig, pas bij overmatig gebruik wordt het erg schadelijk.

2.BRON: Sterftecijfers en ziektes e.d  Nationaal Drugs monitor

 

Alcohol 11.0 Laatste feiten en trends - Nationale Drug Monitor         



Reacties

Populaire posts van deze blog